Tuesday, January 5, 2010

Bangkok

at the enterence of Grand Palace

Bismillah...
Lepas jer sesi akademik, perjalan terus diatur untuk ke tempat-tertentu. Gambar-gambar banyak diambil di Grand Palace kerana di tempat lain sibuk nak memnbeli belah dan tengok-tengok barang.

dan mengembaralah kamu, dan lihatlah kesudahan orang yang tidak beriman.....
ayat manakah dari al-Quran

mereka itu adalah orang-orang yang bertaubat, yang beribadah, yang memuji(Allah), yang mengembara, yang ruku', yang sujud, yang menyuruh berbuat ma'ruf, dan mencegah berbuat mungkar, dan yang memelihara hukum-hukum Allah. Dan bergembiralah orang-orang mu'min itu.

First day menjejak kaki ke Future Park... tertegun melihat suasana.. Sesungguhnya nikmat Allah amat luas, buat hambaNya yang beriman, juga kepada yang tidak beriman. Sesungguhnya Kau Maha Penyayang.. Ya Allah, rupanya di bumiMu ini ramai insan yang tidak beriman kepadaMu. Tapi ternyata curahan rezekiMu melaut luas terhadap mereka. Ternyatalah Agung ar-Rahman.. Kenapa tiba-tiba hati terdetik demikian? The culture of life of penduduk di Bangkok ni.. Syukur diberikan peluang untuk mengembara dan melihat.

Enam hari di Bangkok, alhamdulillah semuanya baik, kecuali bab makan dan solat. Babi tu macam ayam. Payah nak jumpa masjid kecuali di pasar Bobae yang mana agak ramai penduduk beragama Islam di situ. Kat Bobae market juga ada banyak gerai-gerai makan Islam. Kawasan sekitar tidak berapa selamat dari segi kebersihan untuk kita don't mind solat tepi jalan. Bila berjalan, bawak biskut siap-siap untuk alas perut, balik AIT makan megi jer.. Tak berjaya untuk dapatkan kepastian ketoyyiban halalnya even some kedai letak tanda halal, tapi yang buatnyer...? pulak tu bercampur jer dengan semua kedai...especially di food court. Time-time macam ni memang ingat nak balik Malaysia jer.. Masing-masing pasang niat, bila balik tanah air nanti nak makan macam-macam... qada'. Ayam penyek lah, macam-macam...huhu...lucu jer diorang. Masa ni terasalah nikmatnya berada di sebuah negara Islam, yang kita tak perlu bersusah payah fikir tentang perkara ni. Semuanya senang.

Rakyat Thailand rata-ratanya tidak tahu berbahasa Inggeris. Jadi tak malu sangat nak speaking dengan bahasa Inggeris yang broken habis ni..Mereka bangga dengan bahasa sendiri..bagus...bagus.. Buku-buku hingga ke universiti pun dalam bahasa Thailand. Bila membeli belah, harga di beritahu melalui kalkulator dan kami juga terpaksa menawar menggunakan kalkulator...fuish...

Semoga menjadi pengalaman berharga




Sekian banyak bangunan yang malas nak dibaca namanya














fourth year girls with kak hafsah....berehat sebentar lepas habis merayau....

Kak Hafsah, my super visor(Dr Kasturi) and me

pandangan terakhir before keluar..cari tempat solat plak, solat atas van komuter jer.

Di luar Grand Palace, teruja tengok burung-burung yang jinak.


bagi makan..


malam, ke Siam Paragon, all about food.


orang makan, kami merayau-rayau cari biskut, nasib jumpa..


tumpang konvo kat AIT dulu, insyaAllah kami menyusul dgn rasminya nanti..


tahniah...to kema, baizu,yanna,kak anis and Oin..and yan yg amikkan gambar

cantik sangat..

naik tuk tuk..nak ke pasar Bobae


tuk tuk...


berbasikal in the morning, at 6.30am dah cerah..round AIT dengan Ukhti Hafsah


cantik....

bergambar-gambar sebelum jenjalan



naik bot sepanjang sungai

souvenir yang dijual di atas sampan

rumah tepi sungai, jimat air


the floating market


hari terakhir.. Suvarnabhumi airport, Chiang Mai


Ok...jom balik Malaysia...


kaunter mana nak g ni..


beratnyer bag saya..

10 comments:

YamaShita KaiTo said...

kenapa senior je yang dapat pegi program Global Out Reach? junior2 cm kami tak di jemput pun...huhu~

Tarhata Kiran said...

Bagi peluang kat senior dulu...Junior, next year insyaAllah boleh pergi lagi... kata batch anta plan nak g oversea jugak?. ke mana ntah..

fazilah said...

“Katakanlah (Wahai Muhammad): "Mengembaralah kamu di muka bumi, kemudian perhatikanlah bagaimana akibat buruk (yang menimpa) orang-orang Yang mendustakan (Rasul-rasul) itu." [al-An’am: 11]

:-)

Aqma eUcaLypTus GurL said...

bgi la kami peluang yang tak berapa detik jek lagi di UTM nih... if nati ade peluang lain jgn lah lepas kan k..

Tarhata Kiran said...

kak Lah: ha...dapat..timer kasih kak lah...:)

Aqma 'tak reti na eja': betul tu kema..

nurul farhana yanti a.ghani said...

bai.... i'm waiting for ur present.plz don't forget ya... take care. xtau bler akan ke jhor lg... ade x kpl trbng free ke BI??? hehe

Tarhata Kiran said...

Yanti : Mu datang sini dulu... I don't forget it. Mu pun..ingat ek hujung bulan...huhu

kapal terbang free adalah kapal terbang yang mu dah beli.

cepat lah beli kawan Insyirah.

Anonymous said...

gambar-gambar kecik, tapi kalau click kat gambar tu jadi besar jugak. orang dapat tgk jgk gambar tu.

Tarhata Kiran said...

to anon:

ok...so?

tak boleh bagi orang tengok gambar tu ek... ?

Tarhata Kiran said...

suke lah gambar budak ni..:D