Monday, October 26, 2009

Seindah Gubahan Pertama

Merindui saat indah bersamamu…

Indahnya Allah menggubah ukhuwwah kita… seindah gubahan pertama… Lagi indah dari jambangan bunga yang kita jual masa pesta konvo tu… Bagai suatu jambangan bunga yang cantik, dan kita adalah bunga-bunga itu. Bunga yang cantik, mekar, berseri dan menyerikan.

Seindah gubahan pertama…bermula dari medan usrah, dari umbi tarbiyyah. Wujudlah sinaran ukhuwwah, terislah dalam meniti masa... akhirnya jadilah diri kita insan terpilih meniti keindahan dan kesusahan di medan dakwah… kata kakak2…kita masih di pinggiran..belum masuk court. Huh? Macam ni punya susah, rupanya kita baru tengah training tepi court.. sampai masanya kita akan masuk court jugak. Jadi training betul-betul. Practicekan semua skill…

Mungkin sekarang tibalah masanya untuk sebahagian dari kita sudah layak untuk masuk court. Allah lebih mengetahui di mana selayaknya kita dan bila masanya…tahniah buat antunna… so sebahagian yang lain mungkin masih perlu training (ana kot), agar sesuai dengan gelanggang dan lawannya nanti…apasal cerita pasal court je ni…(rindu volley ball).

Akahawat tersayang…. Perpisahan adalah dugaan terhebat bagi sebuah ukhuwwah. Rindu memori semalam, bisakah ia berputar menjadi realiti…rindu kepada kebiasaan kita. Semua kita kongsi. Pening ana, pening antunna juga. Risau ana, risau antunna juga. Ana happy, antunna lagi happy… Bidang kita lain, wasilah kita lain, tanggungjawab kita berbeza. Tapi hati kita bertemu di rabitah ukhuwwah... ada orang tanya. Macam mana awak boleh close dengan diorang? Coarse semua lain. Asal lagilah lain-lain. Ahha….apa nak jawab? Itulah ukhuwwah fillah.. kami bertemu di medan tarbiyyah, lalu Allah petikkan sinaran ukhuwwah lalu mem’bonding’kan ukhuwwah tersebut dengan akidah. Betul ke akhawat? Kalau betullah, tentu sekali ikatan ini tidak akan pernah terlerai. Kita terpisah di sini, kita berjumpa di ‘sana’ nanti…

Ana nangis bila mengenangkan antunna nak pergi… naqibah pujuk ana…dia kata… ingat bagaimana Saidina Abu Bakar memujuk ‘Umar disaat pemergian Rasulullah… “sekiranya kamu menyembah Muhammad, sesungguhnya Muhammad telah tiada. Sekiranya kamu menyembah Allah, maka Allah hidup dan tidak mati.” Begitu juga sinonimnya dengan ukhuwwah kita… “sekiranya dakwah kita kerana sahabat, sesungguhnya sahabat akan pergi bila tiba masanya, sekiranya dakwah kita kerana Allah, maka Allah tetap ada dan tidak mati.” Yang terus menerus mengurus. Tidak mengantuk dan tidak tidur.. jadi, demi cinta dakwah ini, ana belajar untuk tabahkan hati. Ana percaya…setiap ketentuan Allah pasti ada hikmah terbesar.

Akhawat…ana nak jumpa antunna lagi…sampai saat kita di panggil pulang, ana nak jumpa antunna sedang kita masih aktif di jalan dakwah… ana sayang sangat jalan dakwah…inilah nikmat terbesar bagi ana selepas nikmat Islam dan iman…

Akhawat… semoga segala memori kita bersama menjadi pembakar semangat untuk berjuang… andai satu masa diri lemah…diuji, penat, pening….ingatlah memori kita…semua itu telah sama-sama kita lalui, sehingga kita berjaya ke tahap ini…

Akhawat Jundullah… Benih-benih unggul semaian taman UTM ini… telah dipencarkan kesuatu tempat yang telah Allah tentukan buatnya…Agar benih unggul ini bisa membentuk keunggulan-keunggulan di tempat lain. Ayuh akhawat! Kita membenarkan kata pepatah…akhawat benih berkualiti, dicampak ke laut menjadi pulau. Di campak ke darat menjadi gunung. InsyaAllah…

Dirimu di sana, diriku disini.. bertemu tidak jemu, berpisah tidak gelisah..

Seindah gubahan pertama… Apakah gubahan seterusnya seindah gubahan pertama…

-Rindu-

6 comments:

nurul farhana yanti a.ghani said...

hmm..... no words to say.... but just want you to know that i'm still crying right now for this entry.....

Tarhata Kiran said...

harap ana tak melukakan hati yanti...

no wards to say...
kerana maksudnya lebih dalam dari perkataan...

Don't cry my dear...
I just stop it...

haa....ana ada hadith untuk kita semua...see at the new entry...

yAYa JuN said...

salam kasih sayang ukhti2..

hmm..
usahlah menangis
kerna ini sudah takdirNya

bergembiralah dengan rasa rindu yang bakal mekar..berbunga dihati

dan ubati rindu itu dengan memori semalam..
peristiwa madu dan duri yang berselang seli dijalin
membentuk gubahan kenangan yang indah
sebagai pengganti diri

waa~

waa~

NUR MAWADDAH MAHDIYAH said...

jum menggubahnya lg..hehe..go go chayok..:p

Tarhata Kiran said...

to NMM dan yaya:

Let's compose another bouquet.

let's joint this best ukhuwwah..ukhuwwah fillah...fi sabilillah..

let's go!
srikandi mujahidah

marjan said...

walaupun.....kita mengubah bunganya dulu bersama2.....

sekarang sama-samalah kita mengubah jambangan bunga yang baru di tempat dan suasana yang baru...agar hasil jamabangan sesuai dengan keadaan sekeliling.....agar ada yang tertarik dan membelinya....

Sunggunhnya ada maksud tersirat didalam bait2 diatas....

harap adikku faham....i mizz

from :Bumi Kenyalang