Saturday, April 12, 2014

Awana Kijal a.k.a Resort World


alhamdulillah 'ala kulli hal...

Saya dan anak anak diberi peluang oleh Allah untuk mengikut zauj training di kemaman dan kami menginap di Resort World atau nama dulu Awana Kijal. Saya lagi suka nama Awana Kijal tu, klasik dan unik. Alhamdulillah kerja kerja abi banyak membawa kami jalan-jalan di Malaysia ni. Ini kali kedua saya dan zauj ke Awana Kijal ni. Second time ni bersama dua orang puteri Bintang dan bulan kami.

Saya personally suka jalan-jalan menikmati alam ditempat lain. Rasanya ramai orang macam tu, suka melancong. Bezanya tempat apa yang lebih mereka sukai. Pada saya, saya suka melihat alam. Rasa unik Allah mencipta alam yang pelbagai. Ada orang lain lebih suka tempat yang fun fair, contohnya lego land atau lain-lain, maksudnya yang manusia cipta. 

Ini adalah ni main hall. Round about di bawah bumbung. Di depannya ada bilik-bilik ...erm cana nak banyangkan

lobi ni serius cantik...lantai dia cantik...huhu

ada tempat duduk dengan meja kopi. pagi-pagi kita akan jumpa ramai orang yang pakai coverall especially kuning. staf petronas especially suka buat training kat sini atau menginap disini sekiranya ada training di kawasan berdekatan

 
After breakfast. We were rounding the hall and rest for a while. The puteri bintang kakak hamnah is feeding her milk while the puteri bulan adik nawar is reading news paper... hehe


ini adalah suasana di dalam bilik. tak bersuasana sangat dah la...penuh dengan barang kami pula. satu king size bed, cukup untuk muatkan kami semua

bilik kami menghadap garden dan nampak pantai... and preciously nampak laut yang sangat cantik dari aras pandang bilik kami... which is nampak laut tu agak-agak separuh bangunan tu.  

menghadap pintu masuk yang beberapa kali terpaksa memanggil guess service untuk bukakan pintu dengan sebab yang berbeza...haha

jendela bilik air yang open-able. dari dalam bilik boleh nampak bath tub. see-through katanya  

maka bolehlah kita memerhatikan anak-anak bermain di bath tub sambil buat kerja di ruang bilik

akak hamnah yang sentiasa nak jadi ustazah. insyaAllah kita usahakan supaya tercapai ye kakak.. astronomer also can be a ustazah kakak



Pantai yang Sangat Cantik

Sesungguhnya saya amat terpesona dengan pantai yang amat cantik. Orang kata datang ke kisini memang takde tempat menarik sangat. Yang menarik adalah di Awana Kijal ni sendiri yang mana pantainya amat cantik. Pasirnya sungguh bersih dan berwarna light brown 

tak risau untuk melepaskan sicomel merangkak sendiri. InsyaAllah pasirnya bersih dan selamat. Cuma kena sentiasa jaga sebab sicomel nak rasa semua benda melalui deria mulutnya.


Sengaja bawa mereka bermain dengan pasir. Menyentuh teksturnya untuk develop perkembangan minda mereka. Abi buat apa tu? guess what???


Guess what???


tadaaaaaa...... abi sedang main layang-layang


abi and the kids

nawar bermain-main dengan pasir

tercapai cita-cita ummi nak bawak mereka especially kakak untuk bermain dengan pasir



cantik tau air pantai kat sini...biruuuuuuu


ombaknya agak besar. tidak seperti di pantai barat. pantai ni terus menembus ke laut cina selatan yer....cuba ingat sebesar manakah laut cina selatan tu

mereka bermain ombak. actually kami semua main ombak....bestnya......lama dah tak main ombak. kat pantai barat seingat saya tak jumpa la ombak besar gini.





Swimming Pool

Ni pula di swimming pool. amatlah luas yer tuan-tuan dan puan-puan.










kakak hamnah main layang-layang



mereka yang sudah keletihan. every day main air dua tiga kali


Ituah aktiviti yang banyak kami lakukan disana. Banyak lagai aktiviti lain disana, ada giant chest, giant snake and lader, big congkak, bermacam jenis sport, sesuai kalau nak tinggal sebulan kat resort ni...haha...Tapi saya tak interested since belum sesuai untuk peringkat umur kakak hamnah dan adik nawar. InsyaAllah kalau ada rezeki kita datang lagi mungking time tu anak-anak ummi dah ada yang besar, mungkin dah ada interest nak main benda lain pula. Dan ummi suka ajar anak-anak suka kepada alam...like ummi ...hehe... Alam kitab kedua untuk mengenali pencipta kita yer sayang

insyAllah,... semoga Allah pilih kita lagi untuk melihat ciptaanNYA ditempat lain pula.... guess where is the next??? 



No comments: